boje benettona vs siva betona i bela tadaa anda

želim tamo! u treviso! tačnije okolinu trevisa, do vile pastega manera, sada kompleksa koji se jednostavno i smisleno zove fabrica, istraživačkog centra benettona. mladi srećkovići širom sveta koji dobiju benettonovu stipendiju kada stignu u ovu vilu iz 17. veka sa pomoćnim zgradama koju je rekonstruisao i uvećao dodatnim objektima tadao ando, nisu ni svesni šta ih je snašlo. a objašnjenje je jednostavno, rođeni su pod srećnom zvezdom. za razliku od ovdašnjih egom i sebičlukom omeđanih bogataša, fabrica, koju je luciano benetton osnovao 1994, nudi tim odabranim mladim ljudima, uz jednogodišnju stipendiju, smeštaj i povratnu avio kartu i priliku da zajednički rade, istražuju, stvaraju i otkrivaju nove dimenzije lepote, znanja, druženja, nadahnuća… istraživačke discipline kojima se bave u tom mestu u kojem zajednički egzistiraju prošlost i savremenost, vila iz 17. veka i crkva i betonske i staklene konstrukcije koje je tadao ando uneo, uključuju dizajn, vizuelnu komunikaciju, fotografiju, video art, igrani film, muziku…btw, bogati kulturni programi u fabrici, radionice, konferencije, predstave, festivali, izložbe, seminari, projekcije, promocije… otvoreni su za javnost.

deo istraživačkog centra su i istorijski arhiv benettona i ova prelepa biblioteka (a ima još jedna, fondacije benetton), koju je takođe projektovao tadao ando. tadao ando, taj neobični stvaralac, bivši bokser, samouki arhitekta sa najprestižnijom arhitektonskom nagradom – pritzkerovom, kaže o ovom mestu: „fabrica je prostor koji podstiče komunikaciju i susrete između ljudi, istorije i prirode”.

kod njega je sve tako jednostavno, jasno i čisto. kao kulise za dešavanje nekog filma po romanima harukija murakamija.

ukoliko vam novac nije problem (što nažalost, podrazumeva i da niste bibliotekar/ka) možete i da rentate ovaj prostor. u međuvremenu, dok se ne obogatim (do sutra-prekosutra) zamišljam kako lutam ovim prostorom, sedim u biblioteci i gotovo pobožno dodirujem, prelistavam knjige dizajnirane poput ove monografije – nadilaženje suprotnosti – recentna dela tadaa anda (transcending oppositions – tadao ando’s recent works):

https://benettonresearchlibraries.it/index-en.php

„kako bih izbegao prirodu arhitekture kao zatvorene kutije, oslanjam se na nebo kao prirodni element koji najviše utiče na arhitektonske enterijere“ (tadao ando)

Postavi komentar